Supermoto


Mi a  SUPERMOTO?

Ezt a kérdést úgy 20 évvel ezelőtt tettem fel magamnak, amikor az extreme csatornát néztem a televízióban és először láttam ezt a sportot. Azonnal megkedveltem, mert rendkívül látványos volt és szinte oda ragasztott a képernyő elé.  Amikor a cross motorokba gyorsasági kerekeket tesznek és egy iszonyúan gyors, kanyargós aszfalt pályára küldik őket egy rövidebb terepszakasz után, ami lehet a salakpályához hasonló döngölt földes  pálya vagy éppen olyan, mint a hullámok, amiket a supercross pályákon látni, vagy éppen egy akkora ugrató, ami kirepíti a versenyzőt az űrbe! Na ez igen..

Az igazi megmérettetés az, hogy mindkét motoros szakágat megérinti, hiszen minden versenyzőnek kellően fel kell készülnie a pálya gyors tapadós szakaszaira illetve a poros , csúszós ugratókkal teli off-road szakaszokra. Esős időben a környezet még nagyobb kihívást okoz, mivel az aszfaltra felhordott sár sokkal jobban csúszik, mint maga  a föld. Elég veszélyes, de mégsincs akkora tempó, hogy komolyabb sérülések lennének. Sok versenyt megnéztem és általában csak kisebb bukásokat láttam. A versenyző felkelt, leporolta magát(összeszámolta, mennyibe került az esés) és ment tovább.

Én BMX-eztem, így valamilyen szinten érthető volt, hogy tetszett a dolog. Elkezdtem motorozni egy kismotorral(Suzuki Eko), majd Simsonnal, majd egy enduroval, aztán cross motorral, aztán gyorsasági motorral és mind ezután valóra vált a nagy álom: lett egy Supermoto is.  A sok utcai motorozás után született meg a döntés, hogy kipróbálom a versenyzést. Az utcai supermoto-m (KTM 660)  versenyzésre átalakítva, méregerős blokkal, slick gumikkal, gyári 320 mm-es féktárcsákon négydugattyús fékével, olyan köridőket hozott a  70-80% aszfalt és 10-30% földes szakaszokból álló pályán 2006-ban, hogy magam is meglepődtem! Az első versenyem Nyirádon volt, ami egy salakos pálya melyen 1-2 ugrató volt, és a kemény föld szakaszon és elnyújtott fordulóiban nem jött ki a motor tömegéből adódó hátrány. A későbbi versenyeken gondot okozott már a szűk visszafordítókban és az egymást követő rövid féktávokon a motor súlya, de kezdésnek ez épp elég volt, hogy beleszokjak és megízleljem a versenyzést.

Ezután megszületett a döntés, hogy kell egy igazi  SUPERMOTO!!!

Egy kis történelem

A Supermoto Magyarországon 2000 környékén terjedt el. Először Amerikában késztette őrjöngésre a motorversenyzők legjobbjait, aztán később az óceánt átúszva, Franciaországban kötött ki, majd rövid idő múlva, fertőző betegségként terjedt el Nyugat-Európában. Hogy néhány példát említsünk- Franciaországban 10 év alatt 2000-nél több lett a hivatalos licences supermotos versenyzők száma, Svájcban a hat éve hivatalos sportágban 400-ban limitálták a licencek számát, mert több versenyzőt nem tudnak foglalkoztatni és a nézők száma, az esős versenyeket is beleszámítva , átlagosan 6000 fő. Olaszországban 2000-ben írták ki az első kupasorozatot és az idén már regionális bajnokságokat kell kiírni, mert 1000 körül lesz a versenyzők száma .
Hazánkban 2001 volt a sportág hivatalos születési dátuma, és a motocross szakágon belül jött létre. 2002-ben közel 80 versenyző vett részt a bajnoki versenyeken, és a sportág 2003-ra önálló szakággá vált. 2004-ben új dimenziót nyitott a quadok felvétele a versenyzésbe. 2005-ben öt szóló motoros kategóriában és két quad kategóriában vehetnek részt tudásuktól és gépük teljesítményétől függően a versenyzők.

Kiből lehet Supermoto versenyző?

Akinek a cross tetszik és kipróbálta, már egy-két év múlva kezdjen el spekulálni, hogy egy kis átalakítással mire is lehet képes az aszfalton az alóla egykor kitörni akaró gépezet.
Aki átépíti a cross motorját (kerék+fék) és supermotózni akar, egy kevés gyakorlás után már az első versenyen azonos pályán motorozik a többi supermoto versenyzővel. Jelenleg 3 kategóriában lehet nevezni és így ki-ki tudásának és felkészültségének függvényében a versenyt kisebb-nagyobb nehézségekkel, de  teljesíteni tudja – és máris motorversenyzővé vált!

A legjobbak mögött persze komoly versenyzői múlt áll: bajnokságokat nyertek korábban a motocross vagy a gyorsasági szakágban. De a siker kapuja mindenki előtt nyitva áll. Én például nem versenyeztem sehol 2006 előtt, csak a piac parkolóban gyakoroltam.

Hazánkban három bajnoki osztályban folyik vetélkedés:

  • a belépők a Superstreet osztályban csiszolódnak,
  • aztán aki feljebb lép, mehet az SM2-be,
  • végül pedig a sportág legjobbjai az SM1 versenyzői lesznek és ott mérhetik össze tudásukat.

A rendszeres edzés és versenyzés, a sok munka és kitartás általában meg is hozza az eredményeket és a különböző felajánlásokat, támogatásokat, segítségeket.

2013-ban számos új versenyző állt rajthoz, így külön futamokban indulhattak. Reméljük, hogy ez 2014-ben is így lesz!

A  versenyek jelenleg hazánkban háromfutamosak, és az SM1 osztályban 15 perc+ 2 körig tartanak, míg az SM2 és a Superstreet osztályban 10 perc +2 kör a menetidő.
A versenyfutamokat két edzés előzi meg. Az első a pályaismeretet, a második a rajtfelállási sorrend eldöntését szolgálja.

Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal!